Rólunk

Agocsyzeneiskola Logo Final Atlatszo

Az Agócsy László Zeneiskola Pécsett 1995-ben alakult azzal a céllal, hogy alsó tagozatos tanulók mellett felső tagozatosok, középiskolások, egyetemista korúak számára is lehetőséget adjon a zenetanulás elkezdésére. Továbbá, hogy növendékeink igényes és korszerű zeneoktatásban részesülhessenek intézményünkben. Elképzelésünk helyességét az elmúlt évek egyértelműen igazolják.

Iskolánkat a neves zene pedagógusról és karnagyról, Agócsy Lászlóról neveztük el, aki hatalmas részt vállalt a kodályi zenepedagógia pécsi elterjedésében. Az iskola 213 tanulóját 22 tanár tanítja jó szakmai felkészültséggel és odaadó munkával, többségük hivatásos és amatőr együttesek muzsikusai.

Tanulóink 11 hangszer valamint magánének közül választhatnak és elméleti képzésben részesülnek.

Növendékeink az elmúlt években egyre jelentősebb eredményeket értek el a megyei és országos szakirányú versenyeken.

Az Állami zeneiskolákba való felvétel egyik feltétele az ideális életkor. Tehát átlagosan hét-nyolc évesen kezdhetik meg a gyerekek a zenetanulást. A zenét tanulni vágyó gyermekek egy része kiszorul az állami zeneoktatásból, mivel későn, “túlkorosan” próbálkoznak a felvétellel. Helyhiány miatt ezért még a maximum pontszámot elért gyermek sem kezdheti meg a zenetanulást, ha idősebb az előírtnál.

Így ezt az iskolát a jelentkező igények és a zene iránti elkötelezettség hozta létre.

Önálló épület hiányában óráinkat a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban tartjuk- ahol 7 tantermet bérelünk – hétfőtől péntekig du. fél 3-tól este 8-ig. Kapcsolatunk a bérbeadó gimnáziummal nagyon jó. Egy hosszú távú együttműködés reményében indítottuk el iskolánkat 1995-ben, és szerepet vállaltunk a gimnázium Arany János Tehetséggondozó Programjában résztvevő diákok felkarolásában, zenei felzárkóztatásában. Megalakulásunkkor tanulói létszámunk 40 fő volt , jelenleg 213 diákot tanítunk. 2015 áprilisától az iskola irodái az Apáca u. 15 szám alá költöztek, a TEBSZ székházba, ahol két tantermet is sikerült kialakítanunk.

A 2011-es tanévtől két új telephellyel bővült iskolánk. Egyik a Pellérdi ÁMK Általános Iskola, a másik a Kővágószőlősi Általános Iskola. Mindkét telephelyünkön jelenleg zongora, furulya, gitár valamint Pellérden klarinét, Kővágószőlősön rézfúvós tanszakok működnek a szolfézsoktatás mellett.

A 2012-es tanévtől Berkesden, a Fekete István Általános Iskolában, új telephelyet létesítettünk, ahol szintén zongora, furulya, gitár tanszakon tanulhatnak növendékeink. 2015 szeptemberétől új telephelyet indítottunk – a megnövekedett létszám miatt – a Jurisics úti általános iskolában, ahol zongorázni, furulyázni, klarinétozni, gitározni és hegedülni tanulhatnak a gyerekek.

2017. szeptember 1-től új telephelyet indítottunk az Illyés Gyula utcai iskolában. Így már iskolánk 5 külső telehelyen látja el a zenei oktatást.ű

2018-ban iskolánk elnyerte a Kiválóra Akkreditált Tehetségpont címet, amelyre nagyon büszkék vagyunk. Minden évben számos megyei, regionális, országos és nemzetközi versenyre jutnak el növendékeink, ahol sikeresen szerepelnek.

Állandó programjaink:

Az Agócsy László zeneiskola – növendékeink elmondása alapján: – családias, diákközpontú, oldott légkörű.

A tehetséggondozás mellett fontos feladatunk a hátrányos helyzetű és a kevésbé tehetséges gyerekek számára biztosítani a zenetanulás lehetőségét, az élményszerű hangszeres előadás elsajátítását.