Fájó szívvel tudatjuk, hogy intézményünk, az Agócsy László Zeneiskola alapítója Dobos Lászlóné, Ilka néni 2021. február 22.-én, váratlanul elhunyt.

Dobos Laszlone
Dobos Lászlóné

Évtizedeken keresztül a Liszt Ferenc Zeneiskola szolfézstanára és tanszakvezetője volt. Elismert szaktekintélyként országos szolfézsversenyek gyakori zsűritagjának kérték fel.

1983-tól a Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatának szolfézs módszertan tanáraként készítette fel a leendő zenepedagógusokat. Jeles tanítványai közül ma többen nagy szakmai elismeréssel rendelkező művészek, tanárok, elismert zenészek.

1978-ban megalapította és 25 éven át vezette a pécsi belvárosi templom Jubilate kórusát.

Az Agócsy László Zeneiskolát 1995-ben alapította Ivasivka Mátyás karnagy, zenetanárral együtt. A legfőbb célja az volt, hogy akik az állami zenetanulás lehetőségét nem tudták igénybe venni, számukra is biztosított legyen egy intézmény, ahol zenét tanulhatnak. Elképzelése helyességét a zeneiskola elmúlt 25 éves fennállása igazolja. Ilka néni az alapítói jogok gyakorlása mellett aktívan részt vett az iskola életében is, évekig szolfézst tanított és folyamatosan ügyelt a magas színvonalú zenei képzésre.

Minden gondolatával, cselekedetével és elképzelésével egykori tanárának, példaképének, iskolánk névadójának, Agócsy László zenepedagógusnak tisztelgett, aki a Kodály-koncepció egyik első elhivatott képviselője volt. Ilka néni nevéhez fűződik a Megyei Bicínium-Tricínium és Énekegyüttes Találkozó, a Megyei Népdaléneklési verseny megszervezése, melyeket iskolánk azóta is hagyományként tisztel és rendszeresen megrendez.

Pedagógusi munkásságának 50-ik évfordulóján a Pécsi Tudomány Egyetem Aranydiploma elismerését vehette át.
Az Agócsy László Zeneiskola minden év február 22. és 26.-a közötti hetet „Agócsy -Napok” néven az emlékezés hetének nevezi ki, ahol Agócsy László és Dobos Lászlóné, Ilka néni zenei hagyatékát idézzük fel.

Emlékét örökre szívünkbe zárjuk. Nyugodjon békében!